De kønsopdelte erhvervsuddannelser - kvinder yder omsorg og mænd bygger ting

Erhvervsuddannelserne har en meget skæv kønsfordeling med to tredjedele af uddannelserne præget af kønsmæssig ulighed. Det tegner et billede af et samfund, hvor tradition og forudbestemte roller fortsat styrer kursen for fremtidens arbejdsstyrke.

Inden for de største uddannelsesgrupper, "Omsorg" og "Teknologi, Byggeri & Transport", er dette særligt tydeligt. I disse grupper finder man en opdeling, der gør, at mænd og kvinder sjældent krydser stier. Blandt tømrere, elektrikere, VVS-teknikere og smede er der en meget stor andel af mænd – 93-98% af eleverne, for at være præcis. På den anden side af spektret, i omsorgsuddannelser som SOSU-assistent, SOSU-hjælper og pædagogik, dominerer kvinderne som elever med 76-83%.

Denne kønsopdeling er ikke et øjebliksbillede; den er også rodfæstet i de yngre generationer, især dem under 17 år, hvilket tyder på, at forandring ikke er lige om hjørnet.

Dette rejser et presserende spørgsmål: Hvordan påvirker denne ubalance samfundet? Når næsten halvdelen af befolkningen – et helt køn – står udenfor i løsningen af store samfundsmæssige udfordringer, som den grønne omstilling og velfærdsopgaver, står vi over for et problem, der kræver opmærksomhed. Det er et kald til handling, en opfordring til at genoverveje de normer, der har formet vores uddannelsesvalg og arbejdsmarked.