ANALYSE: KAN DANMARKS BRINTAMBITIONER REALISERES?

Regeringens mål for såvel udbygningen af såvel VE – vind og sol – som brint er i en kritisk fase. VE-udbygningen, hvor regeringen har et mål om 9 nye GW inden 2030, er truet, bla. på grund af forsinkelser af udbuddene af vindparker, og fordi sagsbehandlingen af åben-dør ansøgninger er sat i bero.

Det politiske mål for brintudbygningen er 4-6 GW i 2030, og dette mål er også i fare, fordi teknologien ikke er udviklet. Dermed opstår et behov for væsentlige subsidier, i hvert fald i de næste 10 år. Disse subsidier bør kun i mindre omfang komme fra Danmark, da næsten al brint skal eksporteres til Tyskland. På tilsvarende vis må det forventes, at PtX-produkter vil kræve subsidier, men hvordan de konkrete forretningsmodeller vil blive, er endnu for tidligt at sige.

Den nye brintanalyse sætter tal på, hvor store disse subsidier skal være, hvis prisen på såkaldt grøn brint – dvs. brint fremstillet ved elektrolyse, baseret på VE-el – skal ned på samme niveau som grå brint. Grå brint, som er brint fremstillet ved spaltning af naturgas, dækker i dag 99 pct. af verdens brintproduktion. Vores centrale bud er, at en brintkapacitet på 4-6 GW kræver subsidier frem til 2040 på knap 40 mia. kr.

En væsentlig pointe er, at regeringen bør udbyde kombinerede VE- og brintanlæg, så vi tilpasser udbygningen med behovet for elektricitet i nettet, og så en eventuel støtteordning kan tilpasses markedsprisen på brint. En brugbar forretningsmodel for brint vil også forudsætte en brintinfrastruktur, herunder et brintrør til Tyskland.  

Marts 2023