GLobalisering

UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT – HVEM, HVOR OG HVORDAN VI TILTRÆKKER DE RIGTIGE

 
Axcel_BB-electric_05_web.jpg

Globalisering handler om langt mere end eksport og import frem og tilbage over landegrænserne. Globaliseringen af arbejdskraften spiller en stadig større rolle i dansk økonomi. Tænk, at der lige nu er flere udenlandske ansatte i de danske virksomheder, end der er arbejdsløse i Danmark. Det er et af de interessante tal i denne globaliseringsrapport.

Billigere transport, hurtigere kommunikation og uddybning af den europæiske integration er nogle af de stærke drivkræfter

Danske virksomheder efterspørger kompetencer, der ikke nødvendigvis findes i Danmark – i hvert fald ikke i tilstrækkeligt omfang. Det vil derfor ofte være nødvendigt for virksomheder at rekruttere fra udlandet for at få besat specialiserede jobfunktioner.

Danske virksomheder er i skarp konkurrence med virksomheder fra hele verden om de største talenter og skarpeste hjerner. Derfor er det ikke nok bare at tilbyde virksomhederne gode muligheder for at hente arbejdskraften ind over grænsen. Det skal også være attraktivt for udlændinge at arbejde og bosætte sig i Danmark. Danmark har meget at byde på gennem et velfungerende samfund, flade strukturer på arbejdspladsen og i samfundet, god ”work/life-balance” og fleksibiliteten på arbejdspladserne.

Hvis der er en udfordring, så er det tilstrømningen af lavtuddannet arbejdskraft. Forskellige studier viser, at lavtuddannet udenlandsk arbejdskraft kan have en negativ effekt på indkomstudviklingen for personer med relativt lave lønninger og en negativ effekt på beskæftigelsen.