Webinar: Skal vi gentænke vores handelsrelationer til Kina?

 

Kina spiller en stigende rolle i den globale økonomi, men unfair konkurrence, brud på handelsregler, overtrædelser af menneskerettigheder og senest Coronaudbruddet gør det nødvendigt at vurdere, hvordan Danmark og det øvrige Vesten forholder sig til Kina. Samtidig har USA og Kina indledt en omfattende handelskrig, hvor en række europæiske lande, herunder Danmark, risikerer at komme i klemme. Danmark har siden Kinas optagelse i WTO oplevet stigende handelssamkvem med Kina og danske virksomheder har i stort omfang foretaget direkte investeringer i Kina.

Denne problemstilling satte vi fokus på ved et webinar med Danmarks ambassadør i Kina Carsten Damsgaard, professor og Kinaekspert Kjeld Erik Brødsgaard og direktør for Alliance of Democracies Foundation Jonas Parello-Plesner.

Kina er under Xi Jinping blevet mere og mere centraliseret, så kommunistpartiet og staten er i høj grad smeltet sammen. Det har sat nye højder for statskapitalismen, hvor partiet nu bestemmer, hvem der skal have de ledende stillinger i de største virksomheder – også de private. En udvikling, der sidste år fik EU til at klassificere Kina som både en vigtig samarbejdspartner, en økonomisk konkurrent og en systemisk rival. I Danmark har vi mærket Kinas udenrigspolitiske ånde både i relation til Tibetsagen, i forbindelse med udvikling af infrastruktur på Grønland og senest da TDC skulle vælge leverandør til det såkaldte 5G netværk. Det er gode eksempler på, at handelspolitik og udenrigspolitik er to sider af samme sag for den kinesiske regering.

Med Coronakrisen er forholdet mellem USA og Kina nu på et hidtil uset lavpunkt, og man kan tale om en ny økonomisk kold krig. Det er en krig, som danske virksomheder også risikerer at blive blandet ind i. Det er ikke en triviel beslutning, hvordan danske virksomheder skal håndtere Kinas forsøg på at stække demokratiet uden for landets egne grænser, fx ved at censurere Kinakritik og boykotte virksomheder, der ytrer sig negativt om Kina.

Skal Danmark udøve indflydelse på Kinas ageren, skal det ske gennem EU, da alt andet vil være en tom demonstration. Hvis EU ikke skal blive fanget i rivaliseringen mellem USA og Kina, kræver det et samlet EU, der stiller konkrete og håndfaste krav til forbedringer i Kinas økonomiske og politiske ageren. Derfor skal EU have en stærkere udenrigspolitisk profil og en mere afklaret erhvervs- og handelspolitik. Her kan Danmark sagtens spille en rolle.