konference: Dansk erhvervsliv skal bidrage til udviklingen af danmarks forsvar

Axcelfuture præsenterede d. 27. september sine anbefalinger til, hvordan vi styrker den danske forsvarsindustri. Det skete ved en konference på Christianborg med deltagelse af folketingsordførere, aktører fra branchen og en række eksperter. Der er opstået en række begivenheder, som markant har ændret trusselsbilledet i Europa og globalt siden den forsvarsindustrielle stratei fra 2021. Tiden er derfor kommet til at revidere den forsvarsindustrielle strategi, da trusselsbilledet har skabt et presserende behov for at fremskynde udviklingen af vores forsvarsindustri for at sikre Danmarks forsyningsikkerhed.

På grund af de øgede danske bevillinger til Forsvaret, der resulterer i en årlig merudgift på 18-20 mia. kr., samt lignende budgetstigninger i andre europæiske lande, er der behov for et tættere samarbejde mellem Forsvaret og det danske erhvervsliv. Samarbejdet skal fokusere på at udvikle innovative løsninger og positionere dansk erhvervsliv globalt.

Projektet har modtaget støtte fra Industriens Fond, Dansk Metal, EIFO, DI og Thomas B. Thriges Fond. Vi vil også gerne takke tidligere ambassadør Michael Zilmer-Johns, Forsvarsakademiet og Navigate for deres værdifulde bidrag til analysearbejdet.

September 2023
 

KONFERENCE: SÅDAN får vi flere faglærte


Axcelfuture præsenterede mandag d. 25. september anbefalinger til, hvordan vi får flere til at tage en faglært uddannelse ved en konference hos DA. Anbefalingerne blev overbragt til børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der også præsenterede regeringens politik for at øge antallet af faglærte. 

Kun 20% af de unge starter på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, og det tal har ligget konstant i mange år på trods af politiske mål om at øge andelen. Samtidig oplever vi en stigende mangel på interesse blandt unge voksne i alderen 18-24 år for at begynde en erhvervsuddannelse, og en alt for høj frafaldsrate blandt dem, der starter på disse uddannelser. Vi skal både have flere til at vælge en erhvervsuddannelse, og så skal vi have langt færre til at droppe ud. Målet med anbefalingerne er at øge antallet af personer, der gennemfører en faglært uddannelse, hvilket blandt meget andet kræver, at vi forbedrer kvaliteten af uddannelserne.

Projektet er støttet af Chr. Augustinus Fabrikker.

September 2023
 

Rundbordsdiskussion med pensionskasser: Investering i dansk forsvarsindustri

Axcelfuture afholdt d. 11. september en tankevækkende rundbordsdiskussion med pensionskasserne. Dette gav os mulighed for at udforske institutionelle investorers engagement i danske forsvarsrelaterede aktiviteter.

Arrangementet blev afholdt som en del af vores projekt om erhvervsperspektivet i dansk forsvarsindustri, der med støtte fra Industriens Fond, EIFO, Dansk Metal og Thomas B. Thriges Fond skal anvise veje til, hvordan vi kan øge vores forsyningssikkerhed ved at skabe en endnu stærkere forsvarsindustri herhjemme,

Axcelfuture arbejder for at øge legitimiteten af investeringer i forsvarsrelaterede aktiviteter, bl.a. institutionelle investorer. Vi tror, at der er et stort afkastpotentiale, og at det samtidig vil være til gavn for Danmark, da Forsvaret har brug for al den hjælp de kan få til at få sat det øgede investeringsniveau på skinner. Det er nemlig tydeligt, at Forsvaret i dets nuværende tilstand næppe vil være i stand til at øge deres investeringer på egen hånd - den private sektor må og skal bidrage til at løfte opgaven.

September 2023
 

KONFERENCE: SÅDAN SIKRER VI BEDRE ADGANG TIL UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT

I forbindelse med Axcelfutures arbejde med udenlandsk arbejdskraft, fik vi d. 26 august anledning til at overgive vores forslag til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og høre hans syn på emnet ved en konference afholdt ved MAN Energy Solutions - og der var bestemt nogle positive signaler fra ministeren.

Konferencen var velbesøgt og indeholdte udover ministeren, perspektiver fra Samira Nawa (B), Jakob Engel-Schmidt (M), René Christensen (DF), Erik Simonsen (DA), Frederik I. Pedersen (3F), Peter Halkjær (Dansk Erhverv), David Hedegaard Andersen (Dansk Metal), Inge Berneke (Lundbeckfonden), Benjamin Schenkel (Fair og Fornuftig) og Esben Gadsbøll (Danske Tech-Startups) - og der var bred enighed blandt deltagerne om, at international arbejdskraft er en stor del af løsningen for dansk erhvervsliv.

I anledning af konferencen, lancerede Axcelfuture rapporten: "Vejen til mere udenlandsk arbejdskraft"

August 2022
 

SEMINAR: FRI AF FOSSIL ENERGI - SÅDAN KAN DANMARK HURTIGERE BIDRAGE TIL ETABLERING AF 150GW HAVVIND INDEN 2050

Europa skal være selvforsynende med grøn energi, og her vil vindparker og energiøer i Nordsøen komme til at spille en afgørende rolle, fordi de kan producere store mængder grøn strøm og brint uden at forstyrre mennesker og miljø. Danmark har allerede besluttet at etablere to energiøer i henholdsvis Nordsøen og på Bornholm.

Øerne for kritisk infrastruktur, hvilket gør det nødvendigt med et omfattende og detaljeret udbudsmateriale, der først vil være klar sent i 2023. Og derfra forventes det at tage 10 år at få dem bygget færdigt

Axcelfuture inviterede d. 7 juni til et seminar om netop denne udfordring. Politisk kommentator og radiovært Lars Trier Mogensen og Christian Stenberg fra KEFM gennemgik indledningsvist det nye EU-udspil inden Finn Lauritzen fra Axcelfuture, Thomas Dalsgaard fra CIP, Ulrik Stridbæk fra Ørsted og Ulrik Dan Weuder fra Fidelis New Energy gennemgik aktørers visioner og stillede spørgsmålstegn ved, om koncessionsaftaler er at foretrække frem for detailstyrede udbud.

Klima- energi- og forsyningsordfører for socialdemokratiet Anne Paulin drøftede med input fra deltagerne om politikerne er klar på friere markedsrammer og mindre styring - potentialet for VE-udbygning i Nordsøen blev drøftet af Jonas Axelgaard fra Energistyrelsen og Søren Dupont Kristensen fra Energinet med en afslutningsvis debat- og spørgsmålsrunde fra salen.

I forbindelse med arrangementet udkom Axcelfuture med en analyse af hvordan de kommende udbud af havvind bedst tilrettelægges

Juni 2022
 

MORGENMØDE: GRØN OMSTILLING OG HØJE ENERGIPRISER - HAR VI STYR PÅ FORSYNINGSSIKKERHEDEN?

Axcelfuture inviterede d. 16 marts til morgenmøde omhandlende energiforsyningssikkerheden i Danmark.

Finn Lauritzen, Seniorrådgiver i Axcelfuture stillede spørgsmålstegn ved Danmarks forsyningssikkerhed med opfølgende kommentarer fra Professor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, Politisk kommentator og radiovært, Lars Trier Mogensen, og Partner and Head of Europe I Macro Advisory Partners, Thomas Ahrenkiel

Rasmus Errboe, SVP og Head of Continental Europe i Ørsted fortalte om følsomheden ved fremtidens energipriser inden spørgsmålet om, hvordan vi opvarmer København i 2035 blev diskuteret med indlæg fra Asbjørn Hagstrup, CCO i Innargi, Jacob H. Simonsen, adm. direktør i ARC og Charlotte Søndergren, Planlægningschef for fjernvarme, bygas og kraftvarme i HOFOR

Endeligt blev biomassens rolle diskuteret med indlæg fra Claus Krog Ekman, Direktør i Rådet for Grøn Omstilling, og Marcus Vesterager (S), medlem af borgerrepræsentationen i København.

I forbindelse med arrangementet udkom Axcelfuture med en rapport der undersøger Danmarks energiforsyningssikkerhed

Læs Axcelfutures rapport her
Se slides fra mødet her

Mar 16, 2022
 

MORNING BRIEF: Sådan gør vi brint og PtX til en god investering

Axcelfuture og PensionDanmark inviterede d. 29 Oktober til morgenbrief hos PensionDanmark, hvor Axcelfutures PtX-rapport blev fremlagt

Lars Barfoed, senior fellow hos Axcelfuture gennemgik Axcelfutures anbefalinger, hvorefter tidligere bestyrelsesformand i Energinet, Mogens Lykketoft, kommenterede disse. Søren Knudsen Kær, CTO ved European Energy var efterfølgende med på en online forbindelse fra Aalborg, hvor han kommenterede på, hvordan man effektivt producerer brint.

Endeligt diskuterede et panel bestående af Martin Lidegaard fra Radikale Venstre, Bart Creve fra Kromann Reumert, Christian Skakkebæk fra CIP og Peder Lundquist fra EKF hvordan man får private til at investere i PtX løsninger.

Læs hele Axcelfutures PtX rapport og anbefalinger her

Okt 28, 2021
 

MORGENMØDE: EU’S CO2-KVOTESYSTEM STRAMMES OP MED “FIT FOR 55” - HVAD BETYDER DET FOR DANSKE VIRKSOMHEDER?

Før årsskiftet blev EU-landene enige om at øge klimaambitionerne. Målet er nu, at EU’s samlede udledninger af drivhusgasser skal reduceres med 55 pct. i 2030 set i forhold til 1990. For at blive ”Fit for 55” præsenterede EU-kommissionen d. 14. juli et udspil til en revision af kvotesystemet, der forventes at udvide systemet. Samtidig vil udspillet løfte sløret for EU’s plan for en carbon border adjustment mekanisme.

Axcelfuture og Partnerskab for Bæredygtig Globalisering inviterede derfor til morgenmøde om fremtiden for EU’s kvotesystem og kvoteprisen d. 18. august.

I anledning af mødet har Axcelfuture udarbejdet en analyse og vurdering af EU-kommissionens forslag

Læs hele analysen her
Se slides fra mødet her
Se eller gense mødet her

Aug 18, 2021
 

dame.jpeg

WEBINAR: BESTYRELSESTOPMØDE 2021 - TID TIL HANDLING

Den 11. marts var Axcelfuture for andet år i træk medvært for et seminar om diversitet sammen med Dansk Erhverv og Bestyrelsesforeningen. Debatten kom omkring selvpålagte kvoter for en mere lige kønsfordeling, karrierevalg, barselsregler, work/life balance, Danmarks faldende placering i internationale ranglister for ligestilling, valg af uddannelse, Covid-19 pandemien osv.

I anledning af arrangementet har Axcelfuture udarbejdet en analyse af antallet af kvinder på topposter i dansk erhvervsliv.

Læs hele analysen her

Mar 11, 2021
 

biden.png

WEBINAR: TRUMP ELLER BIDEN - HVAD BETYDER VALGET FOR DANMARK OG EU?

Tirsdag den 3. november er en både nervepirrende og skelsættende dag for såvel USA som Danmark og EU. På denne dag skal den amerikanske befolkning vælge mellem Donald Trump eller Joe Biden som præsident de kommende fire år.

Axcelfuture og Partnerskab for bæredygtig globalisering varmede op til valgdagen med et webinar, hvor vi debatterede udsigterne for Danmarks og EU’s økonomi og politiske handlemuligheder, afhængig af hvem der vinder nøglerne til det hvide hus de kommende fire år.

Nov 3, 2020
 

statsfond.png

WEBINAR: KAN NY STATSFOND LØSE ERHVERVSLIVETS KAPITALMANGEL?

Regeringen har fremlagt sin plan for en national krisefond, og Axcelfuture har analyseret behovet for en sådan en fond. D. 1 juli inviterede Axcelfuture til webinar om samme emne hvor professor Philipp Schröder, AU, CEO Allan Polack, PFA, og Palle Sørensen, Axcelfuture bidrog med oplæg til debat.

Jul 2, 2020
 

relationer til kina.png

WEBINAR: SKAL VI GENTÆNKE VORES RELATIONER TIL KINA?

I juni inviterede Axcelfuture og Partnerskab for Bæredygtig Globalisering til webinar om Danmarks fremtidige handelsrelationer til Kina med blandt andre Danmarks ambassadør i Kina Carsten Damsgaard, professor og Kinaekspert Kjeld Erik Brødsgaard og direktør for Alliance of Democracies Foundation Jonas Parello-Plesner.

Jun 4, 2020
 

barfoed.jpg

WORKSHOP: HVORDAN REDUCERES CO2-UDLEDNINGEN MED 70%?

Tirsdag d. 10/03 afholdt Axcelfuture klimaworkshop omkring regeringens 70%-mål i 2030. Blandt oplægsholderne var Palle Sørensen, Thomas Dalsgaard, Kim Grøn Knudsen, Anders Eldrup, Lars Aagaard, Lars Barfoed, Henrik Nøhr Poulsen og Lars Gårn Hansen.

Mar 10, 2020
 

brex.png

SÅ KOM BREXIT - HVAD BETYDER DET FOR DANMARK?

Torsdag d. 20. februar inviterede Axcelfuture en række prominente aktører indenfor på Sankt Annæ Plads for at debattere, hvilken drejning Brexit har taget, og hvad Danmark og resten af EU’s medlemslande kan forvente af fremtidens handelsrelationer.

Feb 20, 2020
 

asddasdasasd.jpeg

HVORDAN FÅR VI FLERE KVINDER IND I TOPPEN AF DANSK ERHVERVSLIV?

D. 6 februar husede Dansk Erhverv i samarbejde med Axcelfuture og Bestyrelsesforeningen et topmøde om kvinder i danske bestyrelser og topledelser. Konferencen skulle være med til at sætte fokus på behovet for mere ligestilling i Danmark, specielt når det kommer til topledelse.

Feb 6, 2020
 

investeringer.jpg

MARKANTE FORSKELLE I ERHVERVSINVESTERINGER

Erhvervsinvesteringerne er et kerneemne for Axcelfuture, og der blev på den baggrund afholdt et debatseminar d. 21. august med udgangspunkt i en rapport udarbejdet af Jens Hjarsbech. Ved seminaret deltog omkring 40 økonomer, herunder økonomisk vismand, professor Carl-Johan Dalgaard.

Aug 21, 2019
 

geo.jpg

GEOPOLITISK TOPMØDE

Den 20. august var Axcelfuture medvært for et geopolitisk topmøde sammen med PensionDanmark, Udenrigsministeriet og Det Udenrigspolitiske Selskab. Talerne bestod af Danmarks ambassadør i henholdsvis Washington, Lone Dencker Wisborg, og Beijing, Anders Carsten Damsgaard samt Lene Skole, CEO i Lundbeckfonden og Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.

Aug 20, 2019