STØRSTEDELEN AF VIRKSOMHEDERNE HAR IKKE NOGEN PLAN: SÅDAN PLANLÆGGER DU GENERATIONSSKIFTET I TIDE

 

AF JOACHIM SPERLING

Der er mere end 300.000 virksomheder i Danmark, men mange af disse er enmands- og hobbyvirksomheder uden ansatte og med begrænset erhvervsmæssig aktivitet.

Fokuserer vi i stedet på virksomheder med over 100 mio. kr. i omsætning eller aktivmasse, kan vi se, at ca. 2.300 virksomheder står for knap halvdelen af den samlede omsætning i den private sektor og næsten to tredjedele af eksporten. Det er altså under 0,7 procent af det samlede antal virksomheder, der bidrager til en så markant del af Danmarks velstand. Og fordi ejer­skiftet er en skelsættende begivenhed, der også kan involvere ledelses- og strategiskift, er det afgørende at forstå dynamikken i disse virksomheder.

Desuden har virksomhederne en størrelse, hvor de kan opkøbes af en finansiel investor. Det gør, at ejeren har et alternativ til det traditionelle generationsskifte, hvor virksomheden går i arv. Det betyder, at det bliver muligt for familien at realisere hele eller dele af de værdier, der er skabt gennem virksomheden, og det kan være en attraktiv mulighed.

Axcelfuture har i en ny rapport udarbejdet i samarbejde med professor Morten Bennedsen og professor Kasper Meisner Nielsen set på, hvad der sker, når virksomhederne skifter ejer. Hvad sker der med ledelsen, og har virksomhederne fået etableret en bestyrelse med nye kræfter udefra?

I mange af disse virksomheder er det oplagt, at næste generation i familien tager over, men det er også muligt at sælge til en anden virksomhed, at en betroet medarbejder fører virksomheden videre, at den overgår til fondsejerskab eller sælges til en finansiel investor. Med den rigtige transition kan virksomheden komme styrket ud, men det kan også gå galt, hvis ikke skiftet bliver ordentligt planlagt.

Lad os se på, hvor stor udfordringen med generationsskifter reelt er. Vi har baseret vores vurdering på aldersfordelingen af de nuværende ejere og direktører og antager, at alle over 65 år vil trække sig tilbage inden for det næste årti. Derudover antager vi, at halvdelen af direktører og ejere, der er mellem 55 og 65 år, vil trække sig inden for samme periode.

Under de forudsætninger, vurderer vi, at mere end 40 procent af virksomhederne skal gennemføre et ejerskifte frem mod 2025. Heraf er ca. en tredjedel ejerledede virksomheder. Resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse viser, at en stor del af disse virksomheder ikke har en plan for, hvad der skal ske med deres virksomhed.

Det kan betyde, at kritisk viden ikke er overdraget til andre, og at arbejdsgange ikke er ordentligt dokumenteret. Det kan også være, at virksomheden har brug for en ny strategisk retning.

Axcelfuture har beregnet, at en gennemsnitlig ejerledet virksomhed op til et ejerskifte kan øge sin værdi betragteligt ved at gennemføre operationelle forbedringer baseret på de erfaringer, vi ser fra bl.a. kapitalfondes arbejde.

I nogle tilfælde vil det kræve, at en ny direktør kommer til sammen med en professionel bestyrelse, men omvendt kan en stor værdiforøgelse også gøre mange ting lettere for familien.

Hvordan ejerledere bedst muligt gennemfører generationsskiftet, vil blive diskuteret ved en konference i Børsbygningen den 28. august med deltagelse af bl.a. erhvervsministeren.

Du er hermed inviteret.

Bragt i Berlingske Business

 
Guest User