Jo da - vi kan godt få både vækst og lavere CO2-udledning

 

SKREVET AF JENS HJARSBECH, SENIORØKONOM I AXCELFUTURE

Skal vi smide den økonomiske vækst over bord for at redde klimaet? Når vi kun ser på verdens rigeste lande, er svaret heldigvis nej. Siden 2007 er det faktisk lykkes de fleste OECD-lande - herunder Danmark - at kombinere økonomisk vækst med lavere CO2-udledning.

Man kunne tro, at vi bare har reduceret vores egen udledning ved at købe sorte varer uden for OECD. Det ville i så fald føre til, at CO2-aftrykket stiger.
CO2-aftrykket måler hvor meget CO2, produktionen af vores forbrug har udledt, uanset om vi selv har produceret varen eller importeret den. I Danmark er CO2-aftrykket f.eks. 45 pct. større end udledningen, fordi vi importerer mange varer. Men både CO2-udledningen og -aftrykket er faldet i både Danmark og hele OECD siden 2007, så det er ikke ren greenwashing.

Det er måske mere interessant at se på udviklingen siden 1990, der er udgangspunktet for de politiske reduktionsmålsætninger. OECD's samlede udledning er faktisk steget en smule siden 1990. Men det er sket samtidig med, at økonomierne er vokset mere end 50 pct., og 20 lande har faktisk reduceret udledningen, herunder Danmark.

Det går altså den rigtige vej. OECD's udledning er gået fra halvdelen af de globale udledninger i 1990 til nu kun en tredjedel. Forklaringen ligger i Kina. For Kinas andel er gået fra en tiendedel til nu over en fjerdedel. Noget af det skyldes selvfølgelig, at Kina producerer en stor del af Vestens forbrug. Men Kinas eget aftryk er faktisk 24 pct. af det globale aftryk.

Med en tidoblet økonomi, en stor og stigende middelklasse og et byggeboom, der er den kinesiske mur værdig, så forbruger Kina altså selv en stor andel i de kinesiske udledninger.

Men vi i Vesten kan ikke bare læne os tilbage, nu hvor vi har gjort det godt. Vestens aftryk er generelt større end udledningen, og vi køber en stor del af vores aftryk i Østen. Vi skal altså forsøge både at reducere vores egen udledning yderligere såvel som andre landes udledning.

I Axcelfuture vurderer vi, at vi i Danmark skal bygge 14GW ekstra havvind for at nå de 70 pct., der er Danmarks reduktionsmålsætning. Det batter bare ikke så meget i det store regnestykke, når Kina i øjeblikket et ved at bygge 120 GW ekstra kulkraft - ud over de 1000 de allerede har.

Vi kan ikke gøre så meget ved det, udover at vise, at vind, energieffektiviseringer og andre bæredygtige løsninger faktisk kan være gode investeringer.

Der er dog stadig lang vej til de nødvendige reduktioner, og de kommende reduktioner bliver måske sværere end de første. Når OECD's andel af den globale udledning er faldet til en tredjedel, understreger det behovet for, at mindre velstående lande også reducerer CO2-udledningen. Det kræver omkostningseffektive løsninger, der kan inspirere og implementeres i såvel OECD-landene som i mindre velstående lande. Men det behøver ikke betyde, at vi skal undvære økonomisk vækst.

Læs artiklen i Børsen