EU’s eks­port­kon­trol af vac­ci­ner er ka­ta­stro­falt selv­mål

 

AF JENS HJARSBECH, CHEFØKONOM I AXCELFUTURE

Det har været svært for EU at lægge den rette strategi for indkøb og udrulning af coronavaccinerne. I fredags forsøgte Europa Kommissionen at rette op på håndteringen ved at indføre eksportkontrol af vaccinerne, men det kan udvikle sig til et katastrofalt selvmål for Kommissionen.

Vaccineproduktion afhænger af velfungerende forsyningskæder. Det kræver ingredienser fra hele verden at producere og distribuere, som f.eks. specielle kølere produceret i Danmark. Disse forsyningskæder glider kun, hvis vi ikke indfører benspænd, som EU desværre vil her.

På kort sigt er der risiko for, at vores handelspartnere svarer igen, hvis vi gør alvor af restriktionerne. Hvad skal forhindre England eller USA i at indføre eksportkontroller på deres vacciner, som vi jo gerne vil købe i EU? Og hvad skal hindre andre lande i at stoppe for eksport af ingredienser til en EU-produceret vaccine, hvis de får svært ved at importere den færdige vare fra EU?

Andre lande kan tilbageholde eksporten af andre varer, som ikke er direkte vaccinerelateret, men alligevel vigtige for EU. Noget for noget kan blive mantraet, som vil forsinke udbredelsen af vaccinerne – ikke bare i EU men i hele verden. Det kan forsinke den globale genopretning og trække den økonomiske pine i langdrag.

Konsekvenserne på længere sigt kan også blive alvorlige. EU er normalt et bolværk mod den protektionisme, der har været på fremmarch de senere år. Vi går foran i kampen for den regelbaserede handelsorden og forsøger samtidig at udbrede vores syn på arbejdstagerrettigheder og klima m.v.

Men troværdigheden lider et knæk, når vi undergraver dette bolværk, uanset om hensigten er at beskytte egne borgere. Mindre udviklede lande kan med rette pege tilbage på EU, hvis de i fremtiden føler behov for at indføre handelsrestriktioner af den ene eller anden årsag.

Det er uholdbart, hvis EU mener sig berettiget til at gennemføre restriktioner, som undergraver de principper, som vi selv har kæmpet for i årevis.

Og det er heller ikke solidarisk overfor de lande, der ikke har samme muskler som os, at vi forsøger at begrænse eksporten. Vaccinen skal jo hurtigst muligt udbredes til hele verden, så vi kan få bugt med pandemien. Derfor bør EU droppe alle planer om eksportkontrol, og den besked bør den danske regering sende til Bruxelles med det samme.

Bragt i Børsen