Vi redder ikke verden uden at handle med hinanden

 

AF JENS HJARSBECH, CHEFØKONOM I AXCELFUTURE

Man skulle tro, at der foregår en tæt koordination mellem OECD's pressetjeneste og statsministeriets pressefolk. Dagen før Finans' stort opsatte artikel om Mette Frederiksens plan for grøn dansk eksport til USA, udgiver OECD nemlig en analyse, der viser, hvorfor international handel er afgørende for den globale grønne omstilling.

OECD's analyse siger, at fordi produktion af vindmøller forudsætter teknologi og viden opbygget over lang tid, er det ikke bare noget, der kan kopieres og produceres af lokale virksomheder. Derfor er langt de fleste lande afhængige af internationale vindmølleproducenter, hvis de ønsker at udbygge den grønne energiforsyning. Når andre grønne teknologier er mindst lige så avancerede, er det ikke urimeligt at regne med, at konklusionerne gælder mere end bare vindmøller.

Der er derfor også stor fornuft i at statsministeren vil gøre en ekstra indsats for udbredelsen af danske vindmøller og andre grønne løsninger. USA er en af verdens største CO2-udledere, mens Danmark omvendt er førende inden for udvikling, produktion og eksport af vindmøller - en position vi har opnået gennem mange års opbygning af viden og know-how.

Men selvom Joe Biden er varm fortaler for den grønne omstilling, sætter hans Buy American-mantra en grænse for, hvor meget vi kan forvente at eksportere fra Danmark til USA. Der skal derfor også være fokus på at sikre gode rammer for, at danske virksomheder kan udbygge produktionen i USA.

USA's energiforsyning er desuden et langt stykke af vejen noget, der bestemmes på delstatsniveau, og derfor skal indsatsen navnlig rettes mod dem. Det ved de danske virksomheder selvfølgelig godt, men hvis de kan få det kongelige danske udenrigsministerium ved deres side, kan det være værd at tage med.

Det er nødvendigt for den globale grønne omstilling at vi handler med hinanden, så vi bruger de bedste løsninger, der findes. Derfor bør det også være en høj prioritet at arbejde for at nedbryde de barrierer, der måtte være for international handel med og investeringer i grønne teknologier og løsninger. Det er fint at lave et eksportfremstød til USA, men vi skal også se mod andre dele af verden - eksempelvis Kina og Indien, hvor CO2-udfordringerne også er enorme.

Bragt i Finans