Nu kommer anden bølge af handelsrestriktionerne

 

AF JENS HJARSBECH, SENIORØKONOM I AXCELFUTURE, FRANK ØLAND, CHEFØKONOM I LANDBRUG & FØDEVARER, OG CLAUS GRUBE, SENIOR FELLOW I AXCELFUTURE OG TIDLIGERE AMBASSADØR

2020 bliver året, hvor vi sætter ny rekord for antallet af handelsrestriktioner på tværs af kloden – en tendens, der desværre har været undervejs de senere år med handelskrige og stigende protektionisme.

Coronaepidemien har forstærket udviklingen, da mange tiltag i foråret var rettet mod farmaceutiske produkter og medicinsk udstyr. Mange forsøgte groft sagt at hæmme eksporten af landets egne produkter til at bekæmpe sygdommen eller at fremme importen af andre landes midler.

Nu er de handelspolitiske reaktioner på coronakrisen så gået ind i anden bølge. Vi ser en bred vifte af konkurrencehæmmende tiltag, der på lang sigt kan vise sig som en stor ulempe for Danmark, der jo er afhængig af adgang til at handle i hele verden.

Der er derfor grund til at hejse flaget, når EU – og dermed også Danmark – deltager i den omsiggribende trafik. Det har selvfølgelig været nødvendigt at åbne midlertidigt op for f.eks. statsstøtte for at afbøde følgevirkninger af coronakrisen, men det er vigtigt, at vi hurtigt vender tilbage til normalen for at undgå skævvridning af den internationale konkurrence på længere sigt.

Så selvom det enkelte tiltag måske både kan forklares og forsvares i den aktuelle situation, er det er bekymrende, hvis verdens lande nu forsøger at skærme økonomierne fra følgerne af coronakrisen gennem protektionistiske tiltag. Vi risikerer, at der opstår permanente skader på den globale økonomi. Samtidig ser vi desværre, at den internationale handelsorganisation, WTO, ligger underdrejet, bl.a. fordi USA fortsat ikke bakker helhjertet op om systemet.

Det bedste for både Danmark og resten af verden er at vende tilbage til et internationalt handelssamarbejde, der fungerer på markedsvilkår, og som bevæger sig mod færre barrierer og færre gengældelsesaktioner.

Det skal derfor være en topprioritet i EU til næste år at udnytte enhver mulighed for sammen med USA og de øvrige OECD-lande at vende tilbage til et moderniseret, effektivt og regelbaseret multilateralt handelssystem, der kan fremme verdenshandlen for både varer og tjenesteydelser.

Den danske regering må gå foran og trække EU i den rigtige retning. Kommer vi ikke hurtigt tilbage til normalen, kan det desværre være, at muligheden ikke kommer igen.

Bragt i Finans